Sydsvenskan, Jag var inte alls förberedd på att bli avvisad

Sydsvenskan, Jag var inte alls förberedd på att bli avvisad

Första tiden i Sverige var en pina. Folk betedde sig inte alls som Ricardo Koanuka var van vid från Brasilien. Men motståndet väckte nya tankar. I dag hjälper han människor att nå utanför sin bekvämlighetszon.
TEXT Kerstin Weman Thornell, Sydsvenskan

Innan Ricardo Koanuka slår sig ner vid kafébordet går han bort till två bekanta som sitter längre in i lokalen. Han hälsar, småpratar lite. Ser glad och avslappnad ut.
I dag har han byggt upp ett brett kontaktnät i Sverige. Annat var det för åtta år sedan, då han just kommit hit.

I was fucked,

, säger han med eftertryck. Ingenting fungerade som jag var van vid.
Från uppväxten i staden Salvador i Brasilien hade han lärt sig hitta sin egen väg. Han beskriver sig själv som familjens svarta får, som vägrade gå i pappans fotspår och bli ekonom på ett statligt företag.

Istället fick jag tag i en självhjälpsbok i entreprenörskap. Jag drog igång ett företag, där jag sålde handmålade t-shirts.

Under denna tid kom han i kontakt med grupper av skandinaviska studenter som var på besök i Brasilien. Ricardo Koanuka visade dem runt och försökte också lära dem kampkonsten capoeira.
En av studenterna blev verkligen intresserad, och år 2008 följde Ricardo Koanuka med henne till Sverige för att hjälpa till att etablera capoeiran i Malmö. Samarbetet blev snart ett stadigt förhållande och han bestämde sig för att stanna.

Första tiden var jag full att entusiasm och kreativitet. Jag hade massor av tankar om att spela in filmer och annat. Jag gick ut på stan för att intervjua folk och berätta om mina idéer.

Utanför komfortzonen

Responsen blev inte som han föreställt sig. Han beskriver hur människor, rent fysiskt, backade och vände sig bort. I deras blickar kunde han läsa: “Vem tror du att du är!?”

I Brasilien var jag van vid att folk gjorde tummen upp. Jag var inte alls förberedd på att bli avvisad på det sättet. Jag förstod inte vad som hände. Energin rann ur mig och jag hamnade i ett djupt hål. Jag drog mig undan, sov hela dagarna.

Efter en tid och flera möten fick han höra talas om jantelagen. Han menar att denna inställning, att inte tillåtas tro att man är förmer än andra, genomsyrar många svenskars tankar och beteenden.

Jante är som en sjukdom som hindrar människor från att vara sig själva. Den har långa armar och är beredd att hålla fast och strypa dig.

I denna upptäckt startade en egen tankeprocess. Ricardo Koanuka började fråga sig själv vem han var och vart han var på väg. Han läste böcker, gick kurser och föreläsningar på temat personlig utveckling.

Det tog flera år att inse min egen uppgift: att få andra människor att tro på sina unika tillgångar. Att upptäcka sin motivation och passion.

I denna upptäckt startade en egen tankeprocess. Ricardo Koanuka började fråga sig själv vem han var och vart han var på väg. Han läste böcker, gick kurser och föreläsningar på temat personlig utveckling.

Det tog flera år att inse min egen uppgift: att få andra människor att tro på sina unika tillgångar. Att upptäcka sin motivation och passion.

Detta förmedlar han på många olika sätt. Dokumentärfilmen Resilience, som belönats med flera filmpriser, är ett. Föreläsningar och workshops är andra. Men det handlar ständigt om att ta ett kliv utanför det invanda området.
Jantelagen i Sverige

Om du gör som du alltid gjort, så får du samma resultat som du alltid fått. För att få något annat måste du också bete dig annorlunda. Det är när du sträcker dig utanför bekvämlighetszonen som du växer som människa.

Leave a Reply