Hur mycket betalade de dig för att ge upp din dröm?

Hur mycket betalade de dig för att ge upp din dröm?

De betalade mig 20 000 kr i månaden, svarar en som jag frågar på stan.

Vi låter omvärlden bestämma vad som är möjligt eller inte.

En annan svarar ”Jag drömde om att bli artist men utbildar mig till att bli PR agent, så dem betalade mig ingenting än, men dem betalar mig säkerhet”.

De sociala och ekonomiska omständigheterna i mitt födelseland, Brasilien verkade göra det omöjligt för mig att bli framgångsrik entreprenör. När man lever i ett land med utmaningar som Brasilien och bestämmer sig för att expandera sina entreprenöriella drömmar till möjligheternas länder, Skandinavien, tänker man att ens framgång är garanterad. Men när jag skulle skapa mitt nya kontaktnät på affärsmingel i Sverige, kände jag mig totalt ignorerad. Jag gjorde såsom jag alltid gjort – förvandla mina passioner till företag, men det verkade som om jag sårade andra när jag var mig själv i Sverige. Jag skulle vara samma, inte samma som svenskfödda, men samma som invandrare. Jag hade mött ett nytt monster i min nya omvärld, Jantelagen.

Jantelagen reportage i Metro

I Brasilien lever nästan lika många som Sveriges invånare under det internationella måttet för fattigdom, enligt världsbankens undersökning 2016. När jag blev mer paralyserad och deprimerad av Jantelagen än de socialekonomiska omständigheterna i Brasilien, förstod jag att det var frågan om mitt tankesätt snarare än omständigheterna. Min största rädsla är när jag säger till mig själv att jag inte kan vara mig själv. Jag hade mött min största rädsla.

Jag började bevaka hur jag hade låtit Jantelagen påverkat min inre kommunikation, angående mina passioner, min tro på mig själv och mitt utförande. Jag kände att jag behövde hjälp. Men Jantelagen hade redan ett grepp om mig. Jag hade börjat anamma tanken att ingen hade något att lära mig. Tillsist stod jag inte ut med att ha tappat tron på mig själv och sökte upp de bästa i världen för att bemästra mitt tankesätt. Jag överkom Jantelagen.

Jag har följt min dröm som entreprenör mellan olika socialekonomiska klasser, i kontrastlandet Brasilien som jag föddes i, till lagomlandet Sverige. Den sista personen som jag frågar ute på stan berättar att han är tatuerare och lever sin dröm. När jag frågar hur han nådde sin dröm, berättar han att han arbetade hårt med betongarbete tills han var redo att följa sin dröm.

Vad är din dröm?

Identifiera din unika kraft! Vi ses utanför komfortzonen!

Leave a Reply