METRO, Så blir du en mästare på att gå utanför din trygghetszon

METRO, Så blir du en mästare på att gå utanför din trygghetszon

Ricardo Koanuka är coach inom personalutveckling och föreläser om vikten av att våga gå utanför sina trygghetszoner. Han menar att för att bli modigare så måste du våga agera och strunta i jantelagen.
TEXT Anna Åslund, METRO

Så blir du en mästare på att gå utanför din trygghetszon
Har du drömmar och mål som du inte vet hur du ska uppnå? Eller vågar du kanske inte ta första steget mot en förändring? Ricardo Koanuka är coach inom personalutveckling och ger sina bästa tips för hur du vågar tänja på gränserna och göra det som känns jobbigt.

Allt för många stannar inom sin trygghetszon och håller jantelagen i handen, menar Ricardo Koanuka. Han arbetar som coach inom personalutveckling och föreläser om tankesätt som hjälper oss att våga göra sådant vi inte är vana vid.

Om du stannar inom din bekvämlighetszon kommer du alltid få samma saker och samma resultat. Om du vill få nya resultat måste du gå utanför, det är där du kan bli en bättre version av dig själv, säger Ricardo Koanuka.

”Jag börjar imorgon” är en vanlig, men farlig, tanke. Det kan låta självklart och nästan uttjatat att det är viktigt att förverkliga dina mål, men enligt Ricardo Koanuka är det trots det alldeles för få som vågar.

Vissa pratar mycket om vad de vill göra, de kollar på videos och lyssnar på inspirerande poddar. De tar till sig information och planerar – men de gör ingenting. Men om du vet något som du ändå inte använder, vad är då skillnaden mellan att inte veta?

Lär dig gå utanför din trygghetszon – Ricardo Koanuka tipsar:

 • 1. Ha mål – och en vision
  Enligt Ricardo Koanuka är det skillnad på att ha mål och att ha en vision. Ett mål är något specifikt du jobbar för att uppnå medan en vision är något mer långsiktig och bredare än så. Målen är stegen som tar dig till din vision. Fundera över vad du vill uppnå och var du vill vara i framtiden – på vilka sätt behöver du gå ur din trygghetszon för att uppnå dem?
 • 2. Identifiera dina rädslor
  Ibland kan våra rädslor göra oss paralyserade, vilket leder till att vi inte vågar göra det vi vill. Ricardo Koanuka menar att det enda vi vet säkert är att vårt liv någon gång tar slut, medan vi egentligen inte kan säga något mer om framtiden. Identifiera vad du är rädd för och vad det värsta som kan hända då är.
 • 3. Krossa jantelagen
  Lyssna inte på de som säger ”Du är för mycket” eller ”Gör inte så”. Du behöver inte acceptera kommenterar eller negativ energi från andra runt omkring dig. Vi måste sluta hålla hand med jantelagen, vilket vi gör inom vår trygghetszon. Om du håller hand med jantelagen kan du aldrig få vara du.
 • 4. Agera, agera, agera!
  Det är skillnad mellan att veta något och att göra något. Du vet en massa saker, men att göra det du vet är något helt annat. Använd det du vet genom att inte vänta för länge med att agera. Även om något känns jobbigt är det viktigt att pressa dig själv lite extra. En teknik du kan testa är 5-sekundersregeln – låt det inte gå mer än 5 sekunder från att du får en tanke tills det att du agerar.
 • 5. Fira dina framgångar och misslyckanden
  När du utmanat dig själv och gått utanför din trygghetszon är det viktigt att du firar. Förminska inte dina framgångar utan uppskatta även de små sakerna du gjort. Även om du gjort ett misstag förtjänar det att firas eftersom det betyder att du gjort något och rör dig framåt. Ät något gott, spela din favoritmusik eller ge dig själv en present.

Mästare utanför din bekvämlighetszon

Leave a Reply